SANAT ESERİ:
Bir müzik bestesi, bir mimari yapı, sahnelenen bir tiyatro da, gösterilen bir film de sanat eseri sayılır. Sanat eseri için herkesin kabul ettiği bir ”tanım” yapmak oldukça zordur. Ancak sanat eseri olarak kabul edilen şeylerin neler olduğuna bakarak bir tanıma ulaşılabilir.
"Ben yürürüm yana yana
Aşk boyadı beni kana
ne akilem ne divane
Gel gör beni aşk neyledi." (Yunus Emre)
Sanat eseri, insan eliyle oluşturulmuş insanlarda estetik hazlar, heyecanlar ve tepkiler uyandıran yapıtlara denir.
Bir sanat eserinin temel işlevi, izleyicide estetik tepki doğurmasıdır. Sanatçı tarafından bir estetik tavır sonucu oluşan bir eserdir.
Her sanat eserinin bu nedenle estetik değeri vardır. Çünkü sanatçının kendine özgü duyguları, heyecanları, hayal gücü ve yetenekleri eserinde birleşmiştir.
Sanat eserinin en önemli özelliği tek olmasıdır. Çünkü sanatçı eserini oluştururken oluşan duyguları ve hayal gücünü bir kez daha aynen yaşayamaz. Bir ürünün sanat eseri olarak belirlenmesinde üç temel öğe etkendir. Bunlar, estetik süje (sanatçı) , estetik obje (sanatçının sanat eserine dönüştürmek istediği her şey) ve estetik yargıdır (sanat eseri hakkında ortaya konan beğeni değeri, yani güzel ya da güzel olmamayı belirten yargı.) Sanat eserlerini şöyle sınıflandırabiliriz: 1-Görsel sanatlar (resim, heykel, mimari gibi.) 2-İşitsel sanatlar (müzik) 3- Sahne sanatları (tiyatro, opera gibi.) 4- Edebiyat (roman, öykü, şiir gibi.).
Sanat eserinin belli başlı nitelikleri: Özgün olması, estetik değer tasıması, biriciklik, yaratıcılık, duyusallık, kişisellik, ölçülülük, kalıcılık, hayal gücüne dayanma, yerellik ve evrensellik...
Sanata Felsefi Bakış I Sanata Kuramsal Yaklaşım I Güzelliğin Felsefesi I Sanat Eserinin Nitelikleri I Sanat, Sanatçı ve Toplum İlişkisi I Evrensel Güzel Var mı?